22_03_29_erdmost_nincskep

Klímastratégia készül Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Klímastratégia készül Érden

Megkezdődött Érd klímavédelmi stratégiájának kidolgozása, aminek elsődlegesen a klímahatékonyság és védelem szempontjainak kell megfelelnie, de az igazi értelme az, hogy hogyan tudunk kialakítani egy sokkal élhetőbb mikrokörnyezetet magunk körül - nyilatkozta Tetlák Örs alpolgármester az Érd FM-en 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A klímavédelmi stratégia a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretei között, 2018-ban beadott pályázatban vállaltaknak megfelelően kerül most kialakításra – tájékoztatott róla az alpolgármester. A stratégia megalkotásával Érd gyakorlatilag megfogalmazza, milyen konkrét intézkedési tervet tud előkészíteni ahhoz, hogy a nemzetközi megállapodásokban ráeső részt teljesítse a klímasemlegesség tekintetében.

Ennek kidolgozásához első körben összegyűjtötték a rendelkezésre álló információkat, felmérték a jelenlegi állapotokat, amihez képest meg szeretnék valósítani a klímastratégia ajánlásait. Lajstromba vették az önkormányzat üzemeltetésében lévő intézményeket, épületeket, az energiafelhasználásuk alapján. Ez a klímastratégia azonban ennél szélesebb: a teljes település erőforrásaival, előnyeivel, hátrányaival, lehetőségeivel számolniuk kell.

„Az EU-nak ambiciózus adatai vannak a kibocsátással és a klímasemlegességgel kapcsolatban, de a települések, régiók nélkül ezek a célok nem megvalósíthatóak” – fogalmazott az alpolgármester, aki hozzátette: minden egyes településnek ki kell dolgoznia a saját feladatait, hogy 2030-ra, 2050-re miket, milyen formában tud teljesíteni a célok elérése érdekében.

Az érzékenyítést is fontosnak vélik, hiszen csak így lehet elérni változást. Ennek megfelelően szemléletformáló programokkal is készülnek majd, amelyekkel minél több érdit próbálnak megszólítani tavasszal.

„A stratégiának mindennapi életünk minden egyes szegmensével van tennivalója: része lesz a tömegközlekedés, az energiagazdálkodás, az energiahatékonyság és a középületek fejlesztése, a szigetelési program csakúgy, mint, hogy azt is számba kell venni, a turizmusnak milyen vonatkozásai lesznek a klímasemlegesség tekintetében” – fogalmazott az alpolgármester.  

 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email